22 Mayıs 2009 Cuma

YouTube saçmalığı

Geçenlerde bir cafede arkadaşlarla otururken sohbet esnasında birisinden Youtube'un nasıl kurulduğı ile ilgili saçma bir hikaye dinledim.




Hikaye kısa ve öz ama bir o kadar da saçma.

Diyor ki anlatan kişi:

" You Tube'u Üniversite öğrencisi 2 fakir arkadaş kurmuş, birisi cep telefonu ile video çekmiş, diğeri siteyi hazırlamış, sonra da çektikleri videoları sitye eklemeişler, böyle böyle vidyolar çoğalmış, daha çok insan siteye girmeye başlamış. Sonra da 1,65 milyar $ ( Amerikan Doları ) karşılığında Google'a satmışlar, zengin olmuşlar. "


falan filan...

Yahu ben bu büyük sitelerin kuruluş hikayeleri kadar saçma şeyler duymadım. Hayır, yani bu saçma hikayelere inanmayı bir yana bırakın, bunu onca insanın önünde anlatma gafletine düşen insanlar var.

Neymiş de mişmişmiş...

Bu hikaye internetten hiç anlamayanların çok kolay inanacağı; az çok anlayanların ise kafalarında soru işareti bırakacağı türden bir hikayedir.

Hiç anlamayan şöyle der: " Vay be, helal olsun !"
Yada türk sitiliyle: " Şerefsizlere bak, süper yapmışlar :) "

Az anlayan da şöyle der: " Acaba? "

Neden acaba? Hemen 2 madde halinde açıklıyorum:
  • YouTube video paylaşım amacıyla yazılmış bir Script'tir. Ve bu scripti yazabilmek için profesyonel Web Yazılımcısı olmak gerekir. Ya da, profesyonel bir yazılımcıya bir kaç bin dolar ödemek gerekir.
  • YouTube'un anlık trafiğini çok yüksektir, çok gelişmiş bir sunucuya ihtiyaç duyar. Barınması için gerekli olan alan (webspace) terabaytlarla ölçülür, çok gelişmiş bir koruma sistemine gerek vardır ve bunları sağlayan hosting hizmetinin bedeli onbinlerce doları bulur, öyle bedava alan veren ( free webspace) yerlerde barındırılamaz.
Bence, iki öğrenci sırf cep telefonu ile çektikleri videoları yayınlamak için günlerce (belki haftalarca) oturu kod yazmazlar, yazsalar bile onbinlerce doları hosting masrafı için harcamazlar.

Fevkalade önemli NOT: Eğer bu yazıyı okuyanlar arasında " Ben oturup haftalarca kod yazarım ve onbinlerce dolar harcarım" diyen bir öğrenci varsa bana ulaşsın, çünkü elimde çok güzel bir video paylaşım fikri var, ücretsiz verebilirim.


Peki, işin aslı nedir?

YouTube nasıl kurulmuştur?

Kim yada kimler kurmuştur?


YouTube'un kurucuları PayPal'in kurucuları olan Chad Hurley, Jawed Karim ve Steve Chen adlarında 3 kişidir.

Bu 3 kişi önce bir tür ödeme sistemi olan PayPal'ı kurmuşlar, geliştirmişler ve eBay'e satmışlardır. Ordan kazandıkları parayla YouTube projesi'ni hayata geçirmişlerdir.

Hepinize başarılı günler diliyorum..

Ekrem Selçuk
fikirge

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder